Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΣΠΗΛΙΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ

ΣΠΗΛΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ






EΡΩΤΗΣΗ


Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
1) Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας
2) Εσωτερικών



Θέμα: «Εργασιακό μέλλον εργαζομένων σε προγράμματα Stage Δημοσίου»


Ο θεσμός των «Stage» εφαρμόζεται στη χώρα μας εδώ και περίπου δέκα χρόνια. Μέσω αυτού του θεσμού χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν αποκτήσει εργασιακή εμπειρία στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσα από πολύμηνες συμβάσεις.
Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα «Stage», όπως ακριβώς συμβαίνει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όπου εφαρμόζεται ο θεσμός των προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και όπως, βεβαίως, αναγράφεται ρητώς στις συμβάσεις αυτών των εργαζομένων, λαμβάνουν αμοιβές μαθητείας, οι οποίες είναι χαμηλότερες από τον βασικό μισθό (στην Ελλάδα το ημερομίσθιο διαμορφώνεται ως εξής: για την κατηγορία ΔΕ 23 ευρώ, για την κατηγορία ΤΕ/ΠΕ 27 ευρώ). Επιπλέον δεν έχουν ένσημα, ενώ δεν λαμβάνουν δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινής άδειας.
Πολλοί από τους εργαζομένους σε προγράμματα «Stage» μετρούν ήδη σαράντα μήνες απασχόλησης στο δημόσιο. Εργάζονται πλήρες ωράριο, γνωρίζουν καλά το αντικείμενο απασχόλησής τους και προσφέρουν υπηρεσίες ισάξιες με αυτές των μονίμων υπαλλήλων.
Παρ’ όλα αυτά το καθεστώς απασχόλησής τους επιτείνει την εργασιακή τους ανασφάλεια, ενώ οι μικρές απολαβές τους δεν επαρκούν για να ζήσουν αξιοπρεπώς. Το εργασιακό τους μέλλον είναι κυριολεκτικά αβέβαιο. Επισημαίνεται δε, ότι η πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων είναι νέες και νέοι με λαμπρές σπουδές και αυξημένα τυπικά προσόντα, άνθρωποι δηλαδή απαραίτητοι στο έργο της δημόσιας διοίκησης.
Εκ των ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι οι εργαζόμενοι σε προγράμματα «Stage», με τις γνώσεις και την εμπειρία που έχουν αποκομίσει από τη μαθητεία τους, αποτελούν ένα αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, ικανό να ανταποκριθεί στις σημερινές απαιτήσεις για ένα σύγχρονο, αποδοτικό και δημιουργικό δημόσιο τομέα.
Προκειμένου, λοιπόν, να μην χαθεί όλη αυτή η συσσωρευμένη εμπειρία και για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας για το δημόσιο εργαζομένων τους οποίους έχει πραγματικά ανάγκη, εξετάζονται από τα συναρμόδια Υπουργεία λύσεις αξιοποίησης όσων εργάζονται σε προγράμματα «Stage» και δη οι ακόλουθες;
 Μοριοδότηση 100% των εργαζομένων σε προγράμματα «Stage» για
διαγωνισμούς δημοσίου που αφορούν στην υπηρεσία απασχόλησής τους.
 Μοριοδότηση 75% των εργαζομένων σε προγράμματα «Stage» για διαγωνισμούς δημοσίου που αφορούν σε υπηρεσίες με συναφές αντικείμενο με την υπηρεσία απασχόλησής τους.
 Μοριοδότηση 50% των εργαζομένων σε «προγράμματα Stage» για θέσεις της ίδιας κατηγορίας (π.χ. ΠΕ Διοικητικοί Υπάλληλοι) σε όλους τους υπόλοιπους διαγωνισμούς δημοσίου.
 Άμεση μονιμοποίηση με βάση προηγούμενη ίδια πρωτοβουλία και συγκεκριμένα το νόμο 2738/1999 με τον οποίο μονιμοποιήθηκαν 2.500 εργαζόμενοι 16μηνων, μάλιστα, «Stage» στους ΟΤΑ.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπήλιος Λιβανός

1 σχόλιο:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΡΟΒΥΘΑΚΗ είπε...

ΤΗΝ ΕΥΓΝΟΜΩΣΥΝΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ κο ΛΙΒΑΝΟ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ.ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ "ΑΓΩΝΙΑ" ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ.

υ.γ. ΕΙΔΑΤΕ "ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΙ "ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ(ΑΣΤΕΙΑ ΤΟ ΛΕΩ ΤΟ ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΙ ΑΛΛΑ ΠΕΣΑΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΦΑΤΕ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.ΗΤΑΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ "ΕΠΙΑΣΕ" ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ), ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΛΕΓΑ ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ? ΕΠΑΝΗΛΘΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.