Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΑΣ!!

ΣΠΗΛΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς την κα. Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Θέμα: «Περίθαλψη εργαζομένων σε προγράμματα stage»

Στις προκηρύξεις και τις συμβάσεις των εργαζομένων σε stage προγράμματα αναφέρεται ότι οι απασχολούμενοι στα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας δικαιούνται ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.
Ερμηνεύοντας τον όρο ιατροφαρμακευτική κάλυψη μπορεί κάποιος να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι αυτών των προγραμμάτων είναι πλήρως καλυμμένοι σε θέματα υγείας. Σε μεγάλο δε βαθμό αυτή είναι η επικρατούσα άποψη. Ωστόσο, έχει συμβεί σε ορισμένες περιπτώσεις εργαζομένων stage, κατά την διαδικασία ανανέωσης των βιβλιαρίων υγείας τους και ύστερα από σχετική ερώτησή τους προς τους αρμοδίους υπαλλήλους του ΙΚΑ να έχουν λάβει την απάντηση πως στην περίθαλψή τους δεν συμπεριλαμβάνεται και η νοσοκομειακή κάλυψη.
Προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω σύγχυση και για να υπάρξει πλήρης και έγκυρη πληροφόρηση ως προς την έκταση των παροχών υγείας που δικαιούνται οι εργαζόμενοι σε προγράμματα stage,

ερωτάται η αρμόδια κα. Υπουργός:

1. Οι εργαζόμενοι σε stage προγράμματα του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα διαθέτουν νοσοκομειακή κάλυψη;
2. Αν όχι, θα υπάρξει άμεση παρέμβαση, ώστε οι εργαζόμενοι αυτοί να αποκτήσουν πλήρη δικαιώματα περίθαλψης (εκτός της ιατροφαρμακευτικής και της νοσοκομειακής και όλες τις άλλες παροχές υγείας που το ΙΚΑ προσφέρει στους ασφαλισμένους του);

O Ερωτών Βουλευτής

Σπήλιος Λιβανός

ΜΟΛΙΣ ΔΟΘΕΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΝΕΙ ΓΝΩΣΤΗ ΘΑ ΤΗ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΕΔΩ

3 σχόλια:

nikos axaia είπε...

kali arxi..ante kai eis anotera..

stage greece είπε...

ΦΡΟΥ ΦΡΟΥ ΑΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ.ΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 40 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΣΕ 5 ΜΗΝΕΣ ΛΗΓΕΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΑΣ???????ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΗ ΨΗΦΟ ΜΑΣ?ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΙ.Ή ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ,ΚΙ ΟΧΙ STAGE ΟΠΩΣ ΠΟΝΗΡΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ,Ή ΨΗΦΟΣ ΚΑΠΟΥΤ!!!!

Ανώνυμος είπε...

Άπό Stage ΥΠΠΟ Ηρακλείου.

Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα του Βουλευτή, η απάντηση δίνεται με ένα απλό κλικ εδώ:

http://www.ika.gr/gr/infopages/asf/benefits/home.cfm

Το βιβλιάριό μας γράφει "παροχές σε είδος". Στις παροχές σε είδος περιλαμβάνεται και η νοσοκομειακή περίθαλψη.

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα του Βουλευτή πιστεύω ότι η απάντηση θα είναι ότι δεν μας παρέχουν κάτι λιγότερο, όσον αφορά τις παροχές σε είδος, από άλλους εργαζομένους.

Το ερώτημα έπρεπε να είναι πιο σαφές και να αναφέρεται (ζητάει) στις παροχές σε χρήμα, στις οποίες περιλαμβάνονται τα διάφορα επιδόματα (ασθένειας, ατυχήματος, μητρότητας κλπ.) και τα έξοδα κηδείας (ούτε αυτά δεν μας παρέχουν).

Οπότε από τη μία καλό είναι να γίνονται ερωτήματα από βουλευτές από την άλλη όμως καλύτερο ειναι να γίνονται εύστοχα ερωτήματα και φυσικά να υπάρχουν σαφής απαντήσεις από πλευράς Υπουργείου.

Προτείνω, εμείς, είτε ατομικά είτε συλλογικά (σωματεία, ομάδες ατόμων) να λειτουργήσουμε ως μοχλοί πίεσης στους τοπικούς άρχοντες (βουλευτές) ώστε να μεταφέρουν τα αιτήματά μας στους κεντρικούς (και βαρήκοους)άρχοντες. Αν μετατρέψουμε όλοι, έστω και λίγη από την αγανάκτησή μας, σε πίεση προς αυτούς τους οποίους αύριο θα έρθουν χωρίς ντροπή να ζητάνε την ψήφο μας, να είστε σίγουροι ότι θα εισακουστούμε. Διαφορετικά ας καθήσουμε όλοι μαζί να αποδεχτούμε τον ρόλο του "δούλου".

Κινητοποιηθείτε!